Állatútlevél

Állatútlevél2004. október 01-től az EU tagállamokon belüli utazásokhoz a kutyák, macskák és görények csak érvényes állatútlevél birtokosaként utazhatnak. Állatútlevél kiállítása csak megbízott állatorvos teheti, a kiállítás feltételeinek ellenőrzése után. Állatútlevelet postán nem lehet elküldeni, mert a hivatalos irat kiállításához egyértelműen azonosítani kell az állatot. Ez az azonosítás a mikrochip, ami az EU-s szabályok szerint már kötelező.

Felhívom a tisztelt állattartók figyelmét, hogy ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevél tulajdonosa, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség elleni oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos ezért az állatútlevél érvényessége is ettől függ!

Kivételt képez ez alól, ha az utazás az Egyesült Királyságba, Ausztráliába illetve  Skandináv országokba történik, amikor is veszettség elleni, ellenanyagszint mérésre van szükség.

Állatútlevél kiállítása

Az állatútlevél kiállítása alkalmával az alábbi adatok kerülnek rögzítésre:

  • tulajdonos adatai
  • állat adatai
  • azonosítási mód (tetoválás vagy chip)
  • az utolsó kötelező veszettség elleni oltás dátuma és ennek adatai
  • parazita elleni kezelések
  • kullancs elleni kezelések időpontja

Rendelőmben az állat egészségi állapotának, kötelező oltásai meglétének vizsgálata után kerülhet sor az állatútlevél kiállítására.

Állatútlevél érvényessége

Az állatútlevél érvényessége megegyezik a veszettség oltás érvényességi idejével, azaz az oltástól számítva egy évig. A rögzített adatok a Magyar Állatorvosi Kamara központi adatbázisába kerülnek. Az állatútlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége adja meg, és ha ez a bejegyzés elmarad, az állatútlevél elveszti felhasználhatóságát. Kellemetlen lehet, ha valahol Európai nagyvárosaiban derül ki, hogy az állatútlevél már réges-régen lejárt.